Vyöarvot ja kokeet

Vyöarvot osoittavat harrastajalle hänen kehittymisensä lajissa. Eri vyöasteet ja vyökokeet tarjoavat myös tavoitteita joiden avulla oma harjoittelu on tehokkaampaa ja määrätietoisempaa. Ne eivät kuitenkaan ole harrastamisen itsetarkoitus. Vyöarvot tarjoavat myös selkeän hierarkkisen järjestelmän taekwondo-oppitunnilla – vyöarvo osoittaa opettajalle mitä kultakin oppilaalta voi odottaa. Suomessa harrastettavan taekwondon seuratoimintaan kuuluu myös olennaisesti myös vastuun ottaminen seuran toiminnassa sitä mukaa kun vöissä edetään ylempiin arvoihin.

Vaasan Taekwondo ry:ssä käytössä oleva vyöjärjestelmä on yleisin Suomessa. Siinä vyövärejä on kuusi; valkoinen, keltainen, vihreä, sininen, punainen sekä musta. Jokaisessa värivyössä ennen mustaa vyötä on kuitenkin vielä oma väliasteensa, joka näkyy vyössä seuraavan vyön värisenä nauhana. Useimmiten kirjallisissa dokumenteissa värivyöarvo ilmoitetaankin tarkasti kup-asteena ja mustat vyöt dan-asteina. Lasten kohdalla vyöt sinällään ovat samat, tosin värivöissä väliasteita voi olla useampia. Tämän lisäksi alle viisitoistavuotiaan dan-arvo on poom-vyöarvo ja hänen vyönsä on musta-punainen. Tämä vaihdetaan automaattisesti mustaan vyöhön / dan-arvoon hänen täytettyään viisitoista vuotta.

KUP- eli värivyöarvot

KUPvyöarvot

 

DAN-vyöarvot

  • 1–3 dan, oppilas (kyosanim)
  • 4–6 dan, opettaja (sabumnim)
  • 7–8 dan, mestari (kwanjanganim)
  • 9-10 dan, suurmestari (saseongnim)

 

Vaasan Taekwondo ry:ssä vyökokeita järjestetään noin kaksi kertaa vuodessa. Vyökokeeseen voi osallistua vain jos opettaja siihen kutsuu. Minimiedellytykset tälle ovat riittävä aika ja harjoituskertojen määrä edellisestä vyökokeesta. Vyökokeessa harrastajalla tulee olla myös taekwondopuku (dobok) sekä harjoitusmaksu tulee olla maksettu.